Van dagelijks onderhoud tot dieptereiniging: zo houd je keramische tegels schoon

Keramische tegels zijn een populaire keuze voor vloeren en muren in zowel huizen als commerciële ruimtes, dankzij hun duurzaamheid, veelzijdigheid en esthetische aantrekkingskracht. Echter, om ervoor te zorgen dat deze tegels hun glans en kwaliteit behouden, is regelmatig onderhoud vereist. U kunt zowel de keramische tegels schoonmaken binnen- als buitenshuis. We leiden u door de essentiële stappen om uw keramische tegels op de juiste manier schoon te maken en te onderhouden, zodat ze jarenlang mooi blijven. Van dagelijkse reinigingstips tot advies voor dieptereiniging, u zult ontdekken hoe u uw tegels kunt laten stralen met minimale inspanning.

Waarom het essentieel is om uw keramische tegels schoon te maken

Het regelmatig schoonmaken van keramische tegels is cruciaal om meerdere redenen. Niet alleen behoudt het de esthetische aantrekkingskracht van je vloer of wand, maar het draagt ook bij aan de duurzaamheid en hygiëne van je leefomgeving. Vuil, stof en vlekken kunnen zich ophopen op de tegels en in de voegen, wat leidt tot een doffe uitstraling en mogelijk schadelijke bacteriën. Door je keramische tegels te onderhouden, zorg je voor een schone, veilige, en uitnodigende ruimte die de schoonheid van je tegelwerk jarenlang behoudt.

Dagelijkse reiniging

Voor het dagelijks onderhouden van keramische tegels is een eenvoudige, maar effectieve aanpak vereist. Deze schoonmaaktips kan je overal toepassen. Van de keramische tegels in de keuken, tot de badkamer en zelfs buiten.

  • Veeg of stofzuig dagelijks om zand en vuil te verwijderen dat krassen kan veroorzaken.
  • Dweil regelmatig met warm water en, indien nodig, een milde reiniger. Gebruik een zachte mop en wring deze goed uit om overtollig water te voorkomen. Vermijd het schoonmaken van keramische tegels met azijn. Dit sterke schoonmaakmiddel kan de beschermlaag van de tegels aantasten.
  • Vermijd sterke chemicaliën die de glazuurlaag kunnen aantasten. Kies voor pH-neutrale schoonmaakmiddelen. Voor een zachte, dagelijkse reiniging van keramische tegels kunt u groene zeep gebruiken, wat zorgt voor een natuurlijk schone afwerking.
  • Droog de vloer na het dweilen om waterplekken te voorkomen.

Dieptereiniging voor grondiger onderhoud

Dieptereiniging is nodig om hardnekkige vlekken en opbouw van vuil te verwijderen:

  • Kies het juiste schoonmaakmiddel voor keramische tegels, zoals een alkalische reiniger voor vet of een zure reiniger voor kalk.
  • Breng het schoonmaakmiddel aan en laat het enkele minuten inwerken. Gebruik geen schurende materialen.
  • Schrob zachtjes met een borstel of spons. Focus op de voegen waar vuil zich ophoopt.
  • Spoel grondig na met schoon water om alle resten van het schoonmaakmiddel te verwijderen.
  • Droog de tegels om vlekken en strepen te voorkomen.

Het schoonmaken van keramische tegels voorkomt schade

Om keramische tegels in optimale conditie te houden en schade te voorkomen, is het belangrijk om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen. Het plaatsen van matten bij ingangen helpt vuil en zand buiten te houden, terwijl het gebruik van onderzetters onder meubelpoten krassen voorkomt. Het is ook aan te raden om harde borstels of staalwol te vermijden, omdat deze het oppervlak van de tegels kunnen beschadigen. Daarnaast moet men voorzichtig zijn met chemische reinigers en deze eerst op een onopvallende plek testen. Regelmatig de voegen schoonmaken van keramische tegels is ook essentieel om lekkage en schade onder de tegels te voorkomen. Bij het schoonmaken van keramische tegels in de badkamer is het belangrijk om schimmel en kalk te bestrijden. Door deze maatregelen te volgen, behouden keramische tegels hun schoonheid en duurzaamheid.

Neem contact op voor antwoorden op al uw vragen

Als u vragen heeft of meer informatie wenst over het onderhoud van keramische tegels, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Ons team staat klaar om al uw vragen te beantwoorden en u te voorzien van de beste adviezen voor het schoonmaken en onderhouden van uw tegels. We zijn telefonisch te bereiken op 053-4315819 of stuur een mail naar calculatie@dovenatuursteen.nl.

Iets niet kunnen vinden of heeft u vragen?

Laat het ons weten! Laat uw naam en telefoonnummer achter en we bellen u zo spoedig mogelijk terug!

Bel mij terug
Bel mij terug

Laat hier uw gegevens achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.